12 Δεκ 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ - Θεατρική Παράσταση


ΟΙ ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΕΣ του ΜΟΛΙΕΡΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας - ώρα 7:30 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
από το Στέλιο Βαλιάνο

"Οι Σοφολογιότατες" είναι το προτελευταίο έργο του Μολιέρου. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Palais Royal το 1672. Με αφορμή την αντιδικία του με τον αββά Κοτέν, ποιητή, κοσμικό μοναχό, που περιφρονούσε τους θεατρικούς ποιητές αλλά ήταν περιζήτητος στα κοσμικά σαλόνια της εποχής, ο Μολιέρος γράφει μια καυστική κωμωδία.
Μεταμορφώνει τον Κοτέν σε Τρισοτέν, δηλαδή τρεις φορές ηλίθιος, και σατιρίζει στο πρόσωπό του όλους τους γελοίους ποιητές και προικοθήρες, που ασκούσαν μεγάλη επιρροή στις κυρίες της αριστοκρατίας και τις πλούσιες αστές της εποχής.
Ο Κριζάλ, Γάλλος μεγαλοαστός, είναι παντρεμένος με την αυταρχική Φιλαμίντ, η οποία μαζί με την μεγαλύτερή της κόρη, την Αρμάντ και την κουνιάδα της Μπελίσσα, λατρεύουν με πάθος τα γράμματα και τις επιστήμες. Η Ενριέττ, η πιο μικρή και προσγειωμένη κόρη τους, είναι ερωτευμένη με τον Κλείτανδρο.

Μάταια προσπαθεί να πείσει τη μητέρα της να δώσει την συγκατάθεσή της στο γάμος τους, η οποία σχεδιάζει να την παντρέψει με έναν δήθεν σοφό και προικοθήρα, τον Τρισοτέν. Αρωγοί στην προσπάθεια της Ενριέττας είναι ο πατέρας της και ο αδελφός του ο Αρίστ, οι οποίοι μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού Μαρτίν, καταφέρνουν στο τέλος του έργου να ξεσκεπάσουν την παλιανθρωπιά και την ιδιοτέλεια του Τρισοτέν και να παντρέψουν το ερωτευμένο ζευγάρι.

Δείτε σχετικό video.
http://www.youtube.com/watch?v=tqEoYgtH2lg





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου